Проблема взаємовідносин людини і навколишнього середовища з погляду
охорони внутрішнього середовища людини, а отже, збереження і зміцнення
здоров‘я, профілактики захворювань здавна є однією з глобальних проблем
людства. Особливої актуальності ця проблема набула у зв‘язку з
забрудненням навколишнього середовища. Поряд із забрудненням довкілля,
варто виділити один з основних чинників, який впливає на стан здоров‘я
людини і популяції в цілому. Цей чинник – харчування. Адже, все крім
кисню людина одержує для своєї життєдіяльності з їжі та води. Їжа
сучасної людини є не тільки носієм пластичних та енергетичних
матеріалів, а й джерелом компонентів не аліментарного (не харчового)
характеру, серед яких чимало компонентів природного або компонентного
походження. Їжа дає організму необхідні харчові та біологічно-активні
речовини. За останні роки людство схаменулось і докладає багато зусиль
для того, щоб повернути їжі її природні інградієнти корисні для
здоров‘я. Так в кінці 20 століття для поповнення ї збагачення раціону
харчування сучасної людини вітамінами, мінеральними речовинами та іншими
компонентами, завдяки досягненням сучасної науки, був створений новий
клас продуктів - біологічно-активні добавки (БАД), які за зовнішнім
виглядом нагадують фармакологічні препарати (таблетки, порошки,
екстракти, відвари тощо).За змістом і можливостях використання їх можна
віднести до їжі. Біологічно – активні добавки. Що це таке? Чи
потрібні вони? Наскільки ці речовини шкідливі? Чи можна обійтися без
них? На ці і інші запитання я намагалась знайти відповіді.
Сучасний етап розвитку суспільства характеризується тим, що на фоні
безумовних досягнень науки і техніки спостерігається ріст захворювань та
погіршення стану здоров‘я населення. На межі тисячоліть медицина
виявилась дуже далекою від кардинального методу боротьби з поширення
захворювань та забезпеченню необхідного рівня стану здоров‘я населення
нашої планети. У зв‘язку з цим сучасна медицина зайнята розробкою нових
методів, напрямків більш ефективної терапії. При цьому виявилось, що
більшість досягнень сучасної науки має зворотню сторону. Так, деякі
препарати нового покоління поряд з високою ефективністю володіють
сильними побічними діями. Ми зіткнулись із замкнутим колом: чим сильніша
дія препарату, тим більше побічних ефектів для усунення яких
вимагається використання інших ліків. Таким чином це приречує людину на
постійне вживання лікарських засобів. Альтернативою цьому є спроба
повернення до препаратів природного походження. До таких препаратів і
відносяться біологічно-активні добавки(БАД). БАД ввійшли в сучасну
медицину відносно недавно. Але пошук і використання активних природних
компонентів з профілактичними і лікувальними цілями ведеться ще з
глибокої давнини. Крім БАД ми часто використовуємо і харчові добавки. Харчові добавки -
це речовини природного й штучного походження, спеціально внесені в
харчові продукти для досягнення певних технологічних ефектів(кольору,
стійкості до псування, збереження структури й зовнішнього вигляду
продуктів харчування). Біологічні добавки повинні бути біологічно
інертними для організму, тому що присутні практично в будь-якому
харчовому продукті й навіть у так званих "екологічно чистих продуктах".
Застосування харчових добавок перебуває під постійним контролем
національних і міжнародних організацій, що забезпечують надійність
харчових продуктів відносно їх безпеки. Наявність харчових добавок у
продуктах вказується на споживчому пакуванні: етикетці, банці, пакеті.
Харчові добавки позначаються індексом Е с трьох - або чотиризначним
номером. Список дозволених харчових добавок для виробництва харчових
продуктів постійно переглядається й оновлюється у зв'язку з одержанням
нових наукових даних про їхні властивості й впровадження нових
препаратів. Харчові добавки можна класифікувати: Е100-І183-Барвники.
Е200-І299 Консерванти. Е300-І399-Антиокислювачі.
Е400-І499-Стабілізатори. Загущувачі. Е500-І599-Эмульгатори. Е600-І699-
Підсилювачі смаку й запаху. Е900-І999-Піногасники. В групу Е1000 -
входять глазурувателі, підсоложувачі, розпушувачі й інші добавки. Цей
вид добавок повністю заборонений в Україні. Для ознайомлення можна
навести склад одного з харчових продуктів: Маргарин столовий „Столичний особливий„. Виробник - Львівський жиркомбінат. Склад:
рафіновані дезодоровані рослинні жири і олії, вода, сіль, емульгатор
(Е471), ліцитин соєвий(Е322), барвник натуральний рослинний –
бета-каротин(Е160а), аннато(Е150в) і куркумін(Е100), бензоат
натрію(Е211), кислота лимонна (Е330), сорбат калію(Е202), ароматизатор
харчовий: масло або молоко. вміст жирів – не менше 60%. Проаналізувавши ці відомості можна прийти до висновку: Вживати чи не вживати?
|