Лабораторна робота № 1 Тема: Визначення деяких органічних речовин та їхніх властивостей. Вивчення властивостей ферментів Мета: Набути знання про білки, пояснити біологічну роль ферментів у житті клітини; набути практичні вміння проведення біологічних дослідів. Обладнання: спиртівка з пробірками, піпетки, реактиви: білок, розчин луги, Купрум (ІІ) сульфату, вода дистильована, крапельниці, колба, скляні палички, термостат, водяна баня,
розчин Люголя, дистильована вода, стакан із льодом, водяний 0,2%-й розчин крохмалю. План уроку:
1.Повторення матеріалу про хімічний склад і будову органічних молекул у складі клітин. 2.Повторення основних функцій білків. 3.Вивчення дії ферменту слини (амілази) на крохмаль. 4.Дослідження впливу температури на активність амілази. 5. Формулювання висновків до проведеної роботи.
Техніка безпеки.
1.Уважно притримуватись правил пожежної безпеки. 2.Кожен працюючий до початку досліду або досліджень повинен добре ознайомитися з методикою проведення дослідження, властивостями речовин, що використовуються в роботі. 3. При попаданні кислоти чи лугів на поверхню шкіри слід негайно змити їх сильним струменем води. 4. Нагріваючи пробірку варто тримати її отвором убік, а не до себе і не до працюючого поруч, тому що рідина внаслідок нагрівання часто випліскується з пробірки. 5.При виготовленні мікропрепаратів обережно користуватися склом.
Теоретичне обґрунтування:
Білки виконують будівельну, транспортну, енергетичну, захисну і каталітичну функцію. Біологічні
каталізатори називаються ферментами. Ферменти прискорюють протікання хімічних
реакцій. Кожен фермент каталізує лише одну специфічну реакцію. В слюні людини міститься фермент
амілаза, який розщеплює вуглевод крохмаль. Виявляємо наявність крохмалю за
допомогою йоду (колір змінюється на синій або темно фіолетовий). При
оптимальній температурі амілаза розщеплює крохмаль. При кімнатній температурі в
розчині знаходяться проміжні продукти розкладу крохмалю,
тому розчин набуває жовтуватого або червонуватого кольору. А високі і нізькі
температури інактивують фермент слини амілазу і крохмаль залишається
нерозщепленим.
Хід роботи:
Дослід 1. Виявлення білку у складі клітин
Додайте у пробірку з дистильованою водою курячого білку.
Побачили____________________________________________
Внести у пробірку 4 краплі водного розчину
білку, 2 краплі розчину луга і 2 краплі розчину сульфата міді (ІІ). Рідина
забарвлюється у рожево- фіолетовий кольор. Це я кісна реакція на пептидний звязок у складі білку
Денатурація білку.
Налити у пробірку 4
краплі водного розчину білку і нагріти у полум'ї спиртівки до кипіння. У пробірці_____білок згорнувся. Побачили білі пластівці.Відбулась теплова денатурація білку - порушення його структурної організації.
Дослід 2. Вивчення властивостей ферментів
·
Вивчення дії ферменту слини (амілази) на крохмаль.
1. Крапнемо на зріз
картоплі йодом. Побачили____синє забарвлення
2. Сполоснути ротову порожнину 2-3 рази водою, потім
прополоскати 50 мл дистильованої води протягом 3-5 хвилин і зібрати розчин
слини в колбу.
3. Пронумеровати дві пробірки і внести у них по 2 мл розчину
крохмалю.
Побачили____синє забарвлення у обох пробірках
4. У пробірку №1 додати 0,5 мл розчину слини, що містить
фермент амілазу (який розщеплює крохмаль), а в пробірку №2-0,5 мл дистильованої
води.
5. Пробірки №1 і 2 після перемішування помістити на 15 хв у термостат
при температурі +38˚С (яка є оптимальною для амілази). Після цього вийняти
пробірки з термостата і додати до їхнього вмісту 2-3 краплини розчину Люголя.
Запишіть спостереження. Побачили, що в пробірці зі слиною синє
забарвлення зникло, так я к білок фермент амілаза розклав крохмаль на
прості сахара прямо у ротовій порожнині. Так як температура тіла 36,6 а повітря значно менше, то в пробірці з термостата синє забарвлення зникає швидше
________________________________________________________________________________
·
Дослідження впливу температури на активність ферменту слини
(амілази) у реакції з крохмалем.
1. Пронумеровати чотири пробірки і в усі додати по 2 мл розчину
крохмалю і по 0,5 мл розчину слини.У пробірці з термостату синє забарвлення не зникає. Білок фермент амілаза проденатурировал та втратив свою функцію каталізатора
2. Пробірку №1 залишити при кімнатній температурі, №2-помістити
у термостат при температурі +38˚С, №3-кип’ятити на водяній бані, №4-поставити в
стакан із льодом.
3. Через 10-15 хвилин вийняти пробірки з термостату, водяної
бані та стакану з льодом. Потім у всі чотири пробірки додати по 2-3 краплі
розчину Люголя. Запишіть спостереження та висновки._____Синє забарвлення не зникає у холодній пробірці. Фермент амілаза працює при температурі тіла
Дослід 3. Дослідження розщеплення пероксиду гідрогену за допомогою
ферменту каталази.
а) Помістіть у
першу пробірку кілька шматочків сирої картоплі, у другу пробірку –
стільки ж вареної. В обидві
пробірки долийте по 5 мл пероксиду гідрогену (Н2О2). У
першій пробірці спостерігаємо бульбашки кисню, а у другій
_ні
Тому
що____у вареній картоплі білок фермент каталаза проденатурировав й втратив свою каталітичну функцію
б) Дослідіть газ, що виділяється, за допомогою тліючої
скіпки. Спостерігаємо_скибка спалахнула тому що виділяється кисень
Дослід 4.
Виявлення жирів у складі рослин та вивчення властивості жирів
Хід роботи:
1. На
фільтрувальному аркуші розітріть декілька насінян соняшника та гарбуза. Що
спостерігаєте? Поясніть зміни._____Жирна пляма. Насіння містить жири
2.
У три
пробірки помістіть по 0,2-0,3 мл олії, потім у першу долийте 5 мл води, у другу
— 5 мл гарячої води з милом , у третю 5мл спирту або бензину. Вміст усіх трьох пробірок енергійно струсіть.
_____Жир не розчиняється у холодній воді. А тільки у гарячій з милом, у спирті або бензолі_________
Питання до
самоперевірки.
1.
Який хімічний зв'язок
виявлено у складі білку____________пептидний
2.
Поясніть механізм утворення
первинної природної структури білку. --- утворення поліпептиду
_______________________________________________________________
3.
Поясніть суть явища
денатурації_____втрачення природної структури білку
_______________________________________________________________
4.
У чому полягає відмінність
процесів гідролізу та денатурації білку? при гідролізі білок розкладається до альфа амінокислот, а при денатураціі втрачує структуру 5.
Назвати причини, які
викликають явище денатурації
___тепло, хімічні речовини, радіація, тиск, електромагнітні випромінювання
6.
Перелічите головні функції
білків _____________________________________________________________
7.
У чому полягає
ферментативна функція білку, біологічне
значення ферментів?______________________________________________________
8.
Яка дія ферменту амілази на крохмаль?_____________________________
9.
Яка дія ферменту каталази на пероксид водню?
______________________________________
10.
Як температура впливає на активність дії ферменту?
________________________________
Тестове завдання до лабораторної роботи № 1
Питання
|
Відповіді
|
1.
Структурна одиниця життя на Землі.
2.
Здібність живих організмів передавати ознаки від
батьків до нащадків.
3.
Незворотні змінення живих організмів.
4.
Сукупність клітин, які виконують загальну функцію.
5.
Наука, яка вивчає будову клітин та процеси, які
відбуваються у клітині.
6.
Здібність живих організмів набувати нові ознаки
протягом життя.
7.
Наука про всі рівні існування живого на Землі, взаємозв’язки
між живими організмами.
8.
Засіб існування білкових тіл.
9.
Надає клітині форму та об’єм.
10.
Порушення природної структури білка.
11.
Постійно існуючи життєво важливі частини клітини.
12.
Клітинна стінка
тваринних клітин.
13.
«Силові станції клітин».
14.
Органічна речовина клітин, яка кодує спадкову
інформацію.
15.
Відрізок молекули ДНК, який несе інформацію про
структуру одного білка.
|
1.
Мінливість.
2.
Тканини.
3.
Біологія.
4.
Денатурація.
5.
Ріст і розвиток.
6.
Спадковість.
7.
Вірусологія
8.
Життя
9.
Цитологія
10.
Клітина
11.
Вода.
12.
Ген.
13.
Мітохондрії.
14.
Органоїди.
15.
Дезоксірибонуклеїнова кислота.
16.
Глікокалікс.
|
1-3 бала за 7 вірних відповідей. 4
бала - 8 відповідей.
5 балів -9-10 відповідей. 6 балів – 11 відповідей.
7 балів -12 відповідей. 8 балів -13 відповідей.
9 балів – 14 відповідей. 10 балів -15 відповідей
з
умовою повного самостійного виконання лабораторної роботи відповідно всім
вимогам.
ВИСНОВКИ ДО
РОБОТИ:_____________________________________________
|